Hulplijn Sensoor, veel meer dan alleen een luisterend oor

Misschien hebben we er allemaal wel eens last van. Een probleem dat maar in je hoofd blijft rondzingen, of je verhaal dat je maar nergens kwijt kunt. In zo’n geval kun je altijd terecht bij Sensoor. Maar dan ook echt altijd. Dag en nacht, doordeweeks en in het weekend, 24/7 zoals dat heet. Als je de behoefte hebt aan een luisterend oor dan is Sensoor geopend. Via de telefoon, maar wil je liever chatten dan kan dat ook.

Lichtspoor kwam eens kijken op een open ochtend en we lieten ons uitgebreid informeren door Kim van der Beek. ‘De meeste gesprekken die bij Sensoor binnenkomen hebben een relatie met eenzaamheid’, vertelt zij. Het luisterend oor dat geboden wordt kan een enorme opluchting zijn. Voor sommige bellers is het contact met Sensoor zelfs een anker op de dag. Ook daar staat de hulplijn dag en nacht voor open.

Lees meer

Eenzaamheid en dementie steeds groter probleem bij Hindostaanse ouderen

Eenzaamheid en dementie zijn een steeds groter probleem bij met name de oudere migranten van Hindostaans-Surinaams afkomst. Aisah Manraj trekt zich het lot van deze groep mensen erg aan en probeert met haar Stichting You Matter! meer aandacht te krijgen voor het thema.

Aisah beaamt dat eenzaamheid en depressie steeds vaker voorkomt bij oudere migranten. Uit onderzoek blijkt dat dit risicofactoren zijn voor dementie, momenteel de belangrijkste doodsoorzaak. Afgelopen jaar bereikte Aisah Manraj met haar bijeenkomsten ruim 125 mensen die voorgelicht zijn over deze ziekte. Ze signaleert schrijnende gevallen. ,,Er is veel schaamte over eenzaamheid en weinig kennis over dementie. Ik probeer het taboe op eenzaamheid met mijn bijeenkomsten te doorbreken, de kennis rondom dementie te vergroten en iets in gang te zetten’’.

Lees meer

Koppelen in de caravan

‘Martina, ik denk dat we een match hebben’, zegt Janet van de Vraagelkaar Gelukscaravan verheugd. Eventjes valt Martina stil. Verbaasd dat dat zo snel geregeld kan worden. Dat komt voor haar helemaal uit de lucht vallen. ‘Zeg maar Tiny hoor’.

De Gelukscaravan staat vandaag bij winkelcentrum Leyweg in Escamp. De enthousiaste Lichtspoordames en -heer knopen gesprekken aan met winkelende Hagenezen. Eerste vraag is meestal of mensen zin hebben donderdag de 14e het Vraagelkaarcafé te bezoeken voor een leuke workshop en de high tea. Geïnteresseerde Hagenaars worden uitgenodigd gezellig in de caravan te komen zitten. Koffie of thee erbij, en een gebakje. En dat levert mooie ontmoetingen op.

Lees meer

‘Ik was een slechte versie van mezelf geworden’

Zo op het oog een doodgewone, spontane jongeman. Gelukkig getrouwd, 33 jaar, 2 kinderen, ruime ervaring in de thuiszorg. Toch kreeg hij op een bepaald moment te maken met eenzaamheid. Het gevolg: een zoektocht naar zichzelf en het opzetten van het online platform Aap Blog Mies. 

,,Ik was een slechte versie geworden van mezelf’’, vertelt Sander Ritman. ,,Een drukke baan in de thuiszorg, twee jonge kinderen, maar ik kwam mezelf tegen. Het was een chaos in mijn hoofd en ik was prikkelbaar. In mijn dagelijks leven zag ik te weinig terug van wie ik wilde zijn’’. Schrijven hielp hem bij de zoektocht naar zichtzelf. ,,Ik had altijd al geschreven en het is een echte uitlaatklep voor me. Ik bedacht dat ik hierin niet alleen sta’’.

Lees meer

Een en al gezelligheid tijdens opening Lichtspoor

‘Ik ben nu buddy van 2 dames, een van 58 en een van 90,’ vertelt Elly Vons enthousiast. Dat contact gaat via Buddy Netwerk. Maar misschien kan ik ook wel wat voor Lichtspoor betekenen? Daarom ben ik hier.’

Wethouder Karsten Klein (Stedelijke Economie, Zorg en Havens) heeft zojuist Lichtspoor geopend. Een maand lang allerlei activiteiten in Den Haag die er stuk voor stuk op gericht zijn je stadsgenoot te ontmoeten. Want er mogen dan 515.000 mensen in het mooie Den Haag wonen, een behoorlijk deel ervan heeft nauwelijks contact met andere Hagenaars. En, zoals Wethouder Klein bij de opening van Lichtspoor zei: ‘Dat worden er steeds meer. De campagne Lichtspoor wil Hagenaars weer met elkaar verbinden’.

Lees meer

‘Niet thuis blijven zitten, ga er op uit en ontmoet je buurtgenoot’

Dicky (76) en Narda (69) verloren allebei hun man, al enkele jaren zijn ze alleenstaand. Beiden hebben ze er behoefte aan om met andere mensen in contact te komen om samen activiteiten te ondernemen.

Het initiatief OpenJeHart biedt ze die mogelijkheid. Trouw bezoeken ze de bijeenkomsten, waaronder de wekelijkse wandeling in Loosduinen. Maar onder andere de kerstdagen doorbrengen zonder je man, dat went nooit, ook niet na zovele jaren.

Lees meer

‘We gunnen iedereen Mantelkring’

Ze zitten gearmd op de bontgekleurde sociale sofa aan de Ambachtsgaarde in Escamp, Lida en Fatos. Lida slaat een arm om Fatos heen en zegt: ,,Ik ben zo blij dat je mij dat zetje hebt gegeven bij de Mantelkring, hoe zwaar het soms nog is met mijn man die een herseninfarct heeft gehad. Ik leef weer, ik voel me gezien en het gaat steeds beter met me. Ik ben er zo van opgeknapt.’’

Lida is ruim 13 jaar mantelzorger van haar man Bram. Hij kreeg een herseninfarct en was bijna volledig overgeleverd aan de zorg van Lida, totdat Lida volledig overbelast raakte. Fatos Ipek-Demir is de drijvende kracht achter de Mantelkringen in Den Haag. ,,Wij bieden herkenning en erkenning voor mantelzorgers. Mantelkring biedt een gevarieerd programma voor mantelzorgers, die even worden ontlast van hun vaak zware zorgtaak. Er is dan vooral even tijd voor plezier en ontspanning’’, aldus Fatos.

Lees meer